Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen lørdag 15.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Våte løssnøskred kan løses ut naturlig eller av skiløpere. Skred i vedvarende svake lag kan ikke utelukkes. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer og mye vann i snøen skaper skredproblemene. Hvis solen kommer frem stiger skredfaren i solvendte heng.

Våte løssnøskred kan løses ut naturlig eller av skiløpere i bratte heng. Skikjørere må være obs på skred de selv løser ut og kjøre ut av fallinjen på vei ned.

Det kan ikke utelukkes at våte flakskred kan løsne naturlig på gamle vedvarende svake lag eller der vann samles over skarelag. Begrens eksponeringstiden i og under bratt terreng. Skredfaren vil være størst ut på ettermiddagen og kvelden.

Mye snøsmelting kan også løse ut glideskred. Disse kan bli store og de kan løsne alle tider på døgnet. Hold også god avstand til skavler som blir svekket i mildværet.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 14. mai 2021

Snøoverflaten er våt etter varmt vær de siste dagene. På tynt snødekke er hele snøpakken smelteomvandlet og storkornet. På tykt snødekke og i nordvendte sider i høyden finnes fortsatt finkornet snø et stykke ned i snødekket. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på rundt 400-700 moh. Lavest i nordvendt terreng.

I det gamle snødekket ligger det noen steder vedvarende svake lag, som nå gradvis kan bli aktive når varme og vann trenger ned i snødekket. Vedvarende svake lag begynner nå bli omdannet til smelteformer også på de høyeste toppene.

Fredag ettermiddag ble det observert et stort flakskred i en nordvestside på Nonsfjellet i Storlidalen. Det er observert mange små våte løssnøskred i alle himmelretninger.

På Storhornet (1550 moh) har det ikke vært minusgrader natt til fredag.

Fjellvær

Fredag 14. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -1 °C til 9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 15. mai 2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. 0 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS