Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 28.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind vil føre til stor snøpålagring i leheng og betydelig skredfare.

Skredfarevurdering

Svært kraftig vind fra sør og endel nedbør vil føre til stor snøtransport inn i leheng. Fokksnøflakene vil være lette å påvirke, og i noen heng vil de løsne av seg selv. Særlig utsatt er heng der flakene legger seg på vedvarende svakt lag av kantkorn eller overflaterim. Her kan også fjernutløsning være mulig. Unngå derfor skredterreng idag.

Under mildværsgrensen vil nedbøren komme som regn eller sludd. Dette vil i hovedsak stabilisere snødekket, men enkelte steder kan det gå små våte løssnøskred. Mest vind og nedbør ventes på ytre strøk av regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 27. januar 2024

Fredag fikk sterk vind fra sørøst herjet godt med snødekket. Noen steder er det avblåst ned til skaren. I skogen er det løsere snø, men med en ørliten snerkete skare fra mildvær tidligere i uken.

Kraftig mildvær og regn 8-10.januar har ført til mildværsskare som blir gradvis tynnere opp til ca 900-1000 moh.
Det har senere utviklet seg kantkornlag i forbindelse med denne mildværsskaren. Lagene har både vist bruddforplantning i stabilitetstester og flere faretegn den siste tiden.

Et lite flakskred ble torsdag fjernutløst på Buren på Kvaløya. På fredag ble det løst ut et lite flakskred i Kaldfjorden på Kvaløya.

Fredag er det observert overflaterim på Kvaløya, og skytende sprekker ved Sollidalen.

Fjellvær

Lørdag 27. januar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten storm fra sør om ettermiddagen. -6 °C til 1 °C på 700 moh. Mest nedbør på yttersia

Søndag 28. januar 2024

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Stiv kuling fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS