Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 17.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Grunnet skiftende vindretning de siste dagene finnes fokksnø i flere leheng. Vind i kombinasjon med nysnø lørdag vil danne ferske fokksnøflak. Det er viktig å være oppmerksom på skredproblemet i alle himmelretninger, ettersom observasjoner indikerer at fokksnøen generelt er lett å utløse

Husk at fokksnøflak nå ligger oppå svakt lag av kantkorn, eventuelle skred kan bli store dersom du som skiløper klarer å påvirke disse. Unngå områder med store fokksnøflak, særlig i overgangen til tynne og myke flak. Ta faretegn som drønn i snøen og skytende sprekker på alvor!

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 16. februar 2024

Snøoverflaten er preget av vind fra sør og sørøst. Over skoggrensa veksler overflaten mellom fokksnø av varierende hardhet og avblåst mildværsskare, samt avblåste rygger. I skogen og andre leformasjoner der vinden ikke har fått tak er det litt løssnø oppå mildværsskare.

I slutten av januar preget sterk vind fra nord og flere kortvarige mildvær snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Dette har gitt flere skarelag med kantkorndannelse i snødekket. Stabilitetstester gir brudd i disse lagene, men utbredelsen er noe usikkert.

Torsdag ble et str 1 skred i et nordøstvendt brattheng fjernutløst på Fløya i Tromsø. Skredet gikk på nedføyka lag med nysnø. Onsdag ble det registrert ett lite skred ved Tomasjord.

Fredag drønnet det i snødekket på Kvaløya. Torsdag ble det observert fersk vindtransportert snø og skytende sprekker på Fløya i Tromsø.

Fjellvær

Fredag 16. februar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Lørdag 17. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -13 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS