Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 19.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak kan ligge på glatt skare eller over et vedvarende svakt lag i leområder. I disse områdene er det lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Vindøkning og fortsatt kraftig snøbyger hever skredfaren i regionen. Ferske fokksnøflak kan løsne av seg selv når vinden står på som mest. Flakene ligger flere steder på svakt lag av kantkorn, og det vil være lett for en skikjører å påvirke disse. Fjernutløsning kan være mulig. Ta faretegn som drønn og skytende sprekker på alvor!

Den siste uken har det vært kraftig vind fra flere retninger og det har lagt seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger. Selv om det kreves litt mer kraft for å påvirke disse, kan man fortsatt løse ut skred også her. Vær særlig forsiktig i overgangen til tynne og myke flak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. februar 2024

Tidligere snødekke er preget av vind fra sør og sørøst. Over skoggrensa veksler overflaten mellom fokksnø av varierende hardhet og avblåst mildværsskare, samt avblåste rygger. I skogen og andre leformasjoner der vinden ikke har fått tak er det litt løssnø oppå mildværsskare. I løpet av helgen har det kommet ca 20-30 cm nysnø fra nordvest.

I slutten av januar preget sterk vind fra nord og flere kortvarige mildvær snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Dette har gitt flere skarelag med kantkorndannelse i snødekket. Stabilitetstester gir brudd i disse lagene, men utbredelsen er noe usikkert.

Lørdag ble det utløst et middels stort flakskred i Finnvikdalen.

Søndag drønnet det i snødekke på Buren.

Fjellvær

Søndag 18. februar 2024

6-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 19. februar 2024

18 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS