Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 24.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø kan gi enkelte store naturlig utløste skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Komplekse forhold i fjellet. Vind fra sør og sørøstlig retning kan laste inn snø i heng der det allerede finnes fokksnøflak over et svakt kantkornlag. Der pålagringen er størst kan dette føre til naturlig utløste skred, og siste dagers skredaktivitet tyder på at enkelte av dem kan bli store.

For deg som ferdes i fjellet kan det være lett å løse ut skred, både i fersk fokksnø og på svakt lag av kantkorn. Du kan også løse ut skred på avstand. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Ta konservative valg i fjellet enn så lenge.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 23. februar 2024

Forrige helg frem t.o.m mandag kom det mye snø med vind fra nordvest. Onsdag kom det også noe nysnø i regionen. Vind fra sør de siste dagene har påvirket denne snøen i ulik grad, noen steder er det hardere fokksnøflak. Det er også observert en tynn isskare øverst i snøoverflaten noen steder. Snøen som kom siste uken, la seg over gamle fokksnøflak som ble dannet i kraftig sørøstlig vind, eller rett over skare fra slutten av januar.

I slutten av januar preget sterk vind fra nord og flere kortvarige mildvær snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Dette har gitt flere skarelag med kantkorndannelse i snødekket. Det er også observert begynnende kanting mellom lag i fokksnøen fra siste uken. Det aktive kantkornproblemet virker å ha stor variasjon og er kanskje mest potent i enkelte østvendte heng.

Fredag morgen er det observert ett stort og flere middels store skred i Finnvikdalen, samt et middels stort skred over Tomasjord, som har løsnet naturlig. Torsdag morgen ble det observert ferske skred på Kvaløya nord. Onsdag ble det observert ferske flakskred på Reinøya. Tirsdag ble det fjernutløst et stort skred på Buren på kantkorn over skare, samt flere naturlige skred på øyene i regionen.

De siste dagene er det observert drønn i snødekket flere steder i regionen, fredag observeres tiltakende snøfokk.

Fjellvær

Fredag 23. februar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -8 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 24. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Tidvis sterk kuling på yttersia.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS