Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 26.03.2018

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store nysnømengder og vind gir omfattende ustabile forhold, naturlig utløste skred forventes. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag morgen 26.03.: Økt skredfare på grunn av store nysnømengder og vind.

Skredsituasjonen er nå meget kompleks og store naturlig utløste skred kan forekomme. Fjernutløsning av skred er sannsynlig. Mandag fortsetter det med pålandsvind og snøbyger, dette gir videre pålagring i heng mot Ø-S. Under den gamle fokksnøen finnes det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn og evt. overflaterim med god evne til bruddforplantning. En skiløper eller scooter kan lett løse ut skred i dette laget, særlig der snødekket er tynt og/eller mykt. Vekten av den nye snøen som kommer mandag, og en evt. kollaps i den gamle fokksnøen kan også være med på å trigge de vedvarende svake lagene. Det er krevende forhold i fjellet og det kreves mye kunnskap for å ferdes trygt!

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 26. mars 2018

Det er kommet en del snø i regionen etter bygevær den siste tiden. Mest snø har det kommet i ytre strøk og lokalt ligger det rundt 30-50 cm løssnø i lavereliggende, skjermede områder. I høyden har det dannet seg fokksnøflak av ulik hardhet i flere himmelretninger, de ferskeste vil hovedsakelig være i S-sektor etter vind fra N de siste dagene.

Snødekket er komplekst med flere vedvarende svake lag, spesielt rundt Øksfjordhalvøya, men også indre Altafjord. Ved Alteidet og Leirbotn er det tidligere observert svake lag av nedføyket rim og kantkorn under et tynt skarelag. Disse kan ha stor utbredelse. Skred og drønn i det siste viser at det er ustabilitet i de vedvarende svake lagene.

Det har den siste uka gått en del skred av str. 2 og 3, disse har gått i de fleste himmelretninger og høyder. Det blir rapportert om at skredene både har gått på nedføyket løssnø over skare og på kantkorn under skare. Senest lørdag er det blitt fjernutløst skred i Loppa, usikkert om det er av str. 2 eller 3. Det ble også på samme turen observert flere naturlig utløste str. 1 skred.

Søndag er det pålandsvind og snøbyger som preger værbildet. Lørdag er det observert mye drønn, skytende sprekker, og skredaktivitet i Loppa. Søndag er det observert drønn i Kvænangen.

Fjellvær

Søndag 25. mars 2018

7-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nord om kvelden. -15 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 26. mars 2018

8 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS