Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 11.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Vindøkning til liten kuling fra sørvest vil flytte på nysnøen som er kommet i løpet av helga. Ettersom det er kommet mest snø i nordlige delene av varslingsområdet, så er det her det er mest sannsynlig å treffe på ferske fokksnøflak. Lengre sør i regionen er det betydelig mindre løssnø tilgjengelig, så omfanget av ustabile fokksnøflak vil være mindre.

Husk at det er komplekse forhold i hele varslingsregionen! Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som er lett å påvirke, da spesielt i skogen og rundt skoggrensa. Vær ekstra oppmerksom i områder i skoggrensen med ferske fokksnøflak.

Selv med lik faregrad som gårsdagen er dagens faregrad 2 - moderat å anse som skarpere og på grensen mot 3 - betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 10. januar 2022

Det har falt 20-30 cm nysnø i ytre strøk fra Øksfjordhalvøya, Seiland og Sørøya i løpet av helga. I Hammerfest og lengre sør i varslingsområdet rapporteres det om mindre nysnø. Den gamle snøoverflaten er preget av sterk vind gjennom uka. Mange steder er avblåst og snøen ligger i hovedsak i skjermede terrengformasjoner som renner og søkk. Over skoggrensen består snøoverflaten av vindpåvirket snø med varierende hardhet og skare, mens snøen er løs til lett bunden i skogen.

Det er kantkornlag både rundt skare og ved bakken. Kantkorn som er i sammenheng med skare har den siste tiden vært svært lette å påvirke opptil 400 moh, særlig rundt og under tregrensa, både i indre og ytre deler av regionen. Disse lagene er trolig tilstede også i fjellet, men ligger under harde og bærende fokksnøflak. Rundt Hammerfestområdet befinner det samme kantkornlaget helt ved bakken og rapporteres som lett å påvirke.

.

Det rapporteres om flere drønn rundt skoggrensa ved Alteidet.

Fjellvær

Mandag 10. januar 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -22 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Tirsdag 11. januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS