Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 11.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Hold avstand til bratte heng med fokksnø i fjellet. Det kan være lett å løse ut skred på grunn av svake lag i snøen.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred der fokksnø ligger på lag av nedføyket overflaterim eller kantkorn. Fjernutløsning er mulig. Det er i utgangspunktet ikke nok snø til å gi mer enn middels store skred, men selv små skred kan være farlig når det er så lite snø som det er nå.
Dette skredproblemet finnes bare der det var et gammelt snødekke før den siste ukes snøfall, så på kysten må man høyt til fjells for å finne dette.

I skogen og i kystnære områder der snødekket ikke er bygget opp på samme måten, er snøskredfaren lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 10. desember 2022

I starten av uka kom det 10-15 cm snø. Etter snøfallet har det vært perioder med vind, senest fra østlig retning torsdag og fredag.
Før dette snøfallet var det barmark opp til ca 300-400 moh, høyere i kystnære strøk.

I kulderperioden i november dannet det seg kantkorn og overflaterim nær toppen av det gamle snødekket som nå har blitt begravd av nynsø den siste uka. Det ble onsdag observert drønn i snøen og ustabile stabilitetstester på Laslettind. Det samme er observert i naboregionen Nord-Troms.
Utbredelsen av de vedvarende svake lagene er usikker, men det antas at de er utbredt der det lå snø i november.

Fjellvær

Lørdag 10. desember 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 11. desember 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS