Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 07.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Her kan det være lett å løse ut skred siden fokksnøen kan ligge over et svake lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

Noen steder ligger det svake lag av overflaterim og kantkorn under fokksnøen. Det gjør at det kan være lett å løse ut skred på disse plassene. Mest utsatt er leheng som vender mot øst og sør.

Der snøoverflaten består av hard skare er snøskredfaren lavere.

Det er ventet en god del sol, men siden det fremdeles er lave temperaturer vil det være begrenset hva som kan løsne av våte løssnøskred i bratte solvendte heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 7. mars 2023

Snøoverflaten er vekslende fra avblåst hard skare til løsere snø i skjerma formasjoner. Perioder med kraftig vind og litt nysnø i starten av helgen har lagt opp lommer med vindtransportert snø i leområder.

Det har vært flere observasjoner av begynnende kantkorn under skarelag og nært overflaten de siste dagene. Fokksnøen i helgen har stedvis lagt seg på kantkorn og rim.

Det er observert mange små løssnøskred i solsider de siste dagene. Ved skianlegget på Voss er det observert et middels stort vått flaksskred, men det er usikkert når det har gått.

Fjellvær

Mandag 6. mars 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Klarvær.

Tirsdag 7. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra nord. -21 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS