Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss søndag 14.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Litt ny snø i kombinasjon med vind først på dagen vil gi noen ferske flakdannelser i leområder, fortrinnsvis mot øst og sør. De siste dagenes fokksnøflak vil trenge tid for å stabilisere seg og det ventes å være lett for en person å løse ut skred i heng med ferske flak. Middels store skred er mest aktuelt.
Vær oppmerksom på at den nye snøen kan ha lagt seg over svake lag av overflaterim eller kantkorn og gi ustabilitet over tid. Lune områder der den gamle snøen holdt seg løs er aktuelle områder der dette kan forekomme.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. januar 2024

I fjellet er det eldre snødekket sterkt preget av den kraftige vinden tidlig på nyåret. Det er hard, bærende fokksnø i leområder. Mange steder er det blåst ned til bart fjell eller skare.

Det finnes kantkorn rundt mildværsskaren fra desember. Observasjon 11. jan tyder på at kantkorn over skarelag har størst utbredelse.

Fjellvær

Lørdag 13. januar 2024

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til lørdag. Frisk bris fra nordvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør nordvest i regionen. Gradvis synkende snøgrense utover dagen.

Søndag 14. januar 2024

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til søndag. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS