Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 10.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir økt skredfare. Ferske flak kan være svært lette å løse ut. Skredfaren er størst der det er mest vind.

Skredfarevurdering

Kraftig vind vil lage ferske fokksnøflak som kan være svært lette å løse ut!

Kaldt klart vær den siste tiden har omdannet snøen i overflaten. Når det legger seg ferske flak oppå dette kan det bli svært lette å løse ut skred.

Følg med dersom vinden flytter snø. Unngå bratte leområder. Snøfokk, skytende sprekker og ferske skred er tydelige faretegn.

Enkelte steder kan det være dannet kantkorn under den siste mildværsskaren. Dersom ferske flak legger seg oppå dette kan kantkornet bli aktivt. Men det vil kreve stor tilleggsbelastning å løse ut.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. februar 2024

Etter mildvær 2. februar er bunn av snødekket fukta mer eller mindre til topps, og delvis grovkornet. Over dette ligger det en god del nysnø og fokksnø. Rygger og vindutsatt terreng er avblåst ned til skare, mens det ligger godt med fokksnø i østvendte leheng. I skjermet terreng ligger det løs og fin snø i overflaten.

Mildvær den 2. februar har fuktet snødekket helt til topps og dannet et kraftig skarelag. Det har begynt å dannes kantkorn under dette.

Det finnes også fremdeles flere lag med avrundet kantkorn som kan bygges opp igjen med høy temperaturgradient. Dette ses foreløpig ikke på som et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Fredag 9. februar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -21 °C til -8 °C på 1100 moh. Klarvær.

Lørdag 10. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS