Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 13.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Selv om vinden avtar gradvis vil det fortsatt være lett å løse ut skred i fokksnøen noen steder. Det kan også dannes små nysnøflak tirsdag der vinden er sterk nok, men selv om disse flakene kan være lette å løse ut, ventes de å være små.

Merk at det har blåst fra ulike vindretninger de siste dagene og fokksnøflakene kan finnes i mange himmelretninger.

Svake lag av kantkorn under skare vurderes ikke som skredproblem, men det kan ikke utelukkes at dette kan påvirkes i noen få heng.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. februar 2024

Vind opp i liten kuling, hovedsakelig fra sørøst, har siden fredag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Kaldt klart vær i uken som var førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten. Noen steder har det også dannet seg kantkorn under det øverste skarelaget (dannet 2. feb).

Det finnes fremdeles flere lag med avrundet kantkorn dypere i snødekket. Dette vurderes foreløpig ikke som et aktivt skredproblem.

Lørdag gikk det et naturlig utløst skred i fersk innblåst snø i sørvestvendt heng på Vikafjellet.

Fjellvær

Mandag 12. februar 2024

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 13. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS