Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 02.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Enkelte naturlig utløste våte skred kan fortsatt forekomme i lavere støk utover dagen. Det finnes vedvarande svake lag som kan påvirkes i høyfjellet.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Det vil fortsatt være mulig med enkelte naturlig utløste våte flak- og løssnøskred. Faren for dette er størst når temperaturen er høyest.

I høyfjellet har stor pålagring av fokksnø økt belastninga på et eldre vedvarende svakt lag. Det kan derfor være mulig å utløse store skred i dette laget. Det ventes nå at det skal større belastning til, men vær særlig forsiktig i overgangen mellom tynt snødekke og store ferske fokksnøflak. Her kan det fortsatt være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. mars 2024

Siste dager har det kommet mye nedbør og vind som har gitt ferske flak av fokksnø i fjellet. Under skoggrensa ligger det fuktig og våt snø i skogen.
Det er store lokale forskjeller på snøfordelingen i regionen. I sørlige deler av regionen er rygger og rabber avblåst. Nordlige deler har mer jevnt fordelt snødekke.

Kantkorn er observert ved skarelag i snødekket. Etter mildværet sist helg vil trolig mye av overliggende snø være bærende. Det er noe usikkerhet rundt utbredelsen til dette laget nå, men det virker å være inaktivt under ca 1000 moh.

Stabilitetstester fra 1120 moh i Jordalen viser brudd i kantkornlaget med bruddforplantning fredag.

Fjellvær

Fredag 1. mars 2024

10-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 2. mars 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling første del av dagen. Lettskyet natt til lørdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS