Vinterferie, snø og snøskredfare
Idet vi er i ferd med å gå inn i vinterferieukene er det skiføre og bra med snø i store deler av landet. Om du legger turen til fjells må du også tenke på faren for snøskred.
Østlandet har fått noen etterlengtede snøfall den siste tiden, og det har ført til en betraktelig bedring av skiføret i forkant av vinterferien. Vestlandet, Midt- og Nord-Norge har bra med snø og skiføret er mange steder veldig bra. Her kan du få en oversikt over snøsituasjonen i uke 7.
Skredfare og vinterferiestart
Mye snø og bra skiføre betyr også at du må ta hensyn til snøskredfaren ved ferdsel i skredterreng. I de fleste regionene ser ut til at snøskredfaren vil ligge på 2 moderat når vi beveger oss inn i vinterferien. Unntaket er Jotunheimen, Indre Sogn, Trollheimen og Nordenskiöld Land, med betydelig skredfare.
— Det er viktig å ikke miste respekten for snøskredfaren ved moderat skredfare. Det er nemlig ved moderat og betydelig snøskredfare de fleste ulykkene skjer, sier vaktleder i NVE Snøskrevarslingen Tommy Skårholen.
Med moderat skredfare følger gjerne godt skiføre og vær, og mange tar turen ut i fjellet.
Fokksnø og vedvarende svake lag
Det er fokksnø som er hovedskredproblemet i de fleste regionene det varsles for. Fokksnø kan du ofte kjenne igjen i terrenget fordi den ligger i snøoverflaten der vinden har lagt fra seg snø.
Mange av regionene har også vedvarende svake lag som skredproblem. Dette er mye mer utfordrende å gjenkjenne og unngå, fordi det ligger gjemt nede i snødekket. Kantkorn finnes i flere landsdeler, men det er særlig i Nordland og på Østlandet problemet er utbredt.
— Vedvarende svake lag har også den egenskapen at du kan fjernutløse skred. Det vil si at du kan stå i flatt terreng å løse ut skred i bratte heng over deg, fortsetter Skårholen.
Observasjoner er viktig for varslingen
Hver ettermiddag, innen kl.16, vil nye snøskredvarsler publiseres på Varsom.no.
— Observasjoner er kanskje det viktigste hjelpemiddelet vi har når vi gjør skredfarevurderinger i Snøskredvarslingen, sier Skårholen. Vi oppfordrer alle til å bruke Varsom-appen for å dele observasjoner.
Med appen Varsom Regobs kan alle bidra ved å legge inn observasjoner, og det krever ikke mye kunnskap. Det kan være bilder av vær, ferske skred eller andre faretegn rundt deg. Det trenger heller ikke være i en varslingsregion, det kan være hvor som helst du måtte være på tur, eller i området rundt skisenteret du kjører på ski i. Da hjelper du også andre som ferdes i fjellet med å gjøre gode vurderinger, også i områder som ikke har daglig snøskredvarsling.
Denne appen har også bratthetskart med skredutløp, som gjør at du kan se hvor det er skredterreng og ikke, som er svært viktig å være klar over når du planlegger en tur.
Råd for heisbasert skikjøring
Det er ikke bare på tur i urørt natur eller på topptur du må tenke på skredfare.
— Når du står i skiheisen eller cruiser ned preparerte løyper er det vanligvis greit å være avskrudd når det gjelder snøskredfare. Med en gang du svinger ut av preparerte løyper, er det helt andre regler som gjelder, sier Skårholen.
Senest onsdag ble en skiløper tatt i skred i Trysilfjellet, og det har vært flere skiløperutløste skred tilknyttet skikjøring utenfor preparerte løyper i vinter. Husk at dersom det er bratt nok og tilstrekkelig med snø til å kjøre ski, så er muligheten for å løse ut skred til stede. Les mer om anbefalinger omkring heisbasert offpiste på fnugg.no.