Hopp til hovedinnhold

Snømengder i Norge per 13. januar 2017

Publisert: 13.01.2017

Flere steder Østafjells er det betydelig mindre snø enn vanlig, mens de i fjellet i vest og nord har fått flere titalls centimeter med nysnø bare det siste døgnet. Her er en oversikt over snøforholdene i landet.

Kjerringafjellet i Bergsdalen/Kvam 13. januar. Foto: Steinar/RegObs

Sør- og Østlandet:

På store deler av Sør- og Østlandet sliter de fremdeles med ingen eller lite snø. I deler av Buskerud er vinteren foreløpig en av de mest snøfattige siden 1958. I Oslomarka har vi tatt i mot de snøen vi har fått med åpne armer, og om man leter (og ikke er så kresen) er det skiføre flere steder. Snøgrensen i Hedmark har krøpet sydover, men det er først et stykke nord for Elverum og mot Trysil at det er mer snø enn vanlig. Sør for Beitostølen og Fåvang i Oppland er det også mindre snø enn vanlig, mens det er mer snø enn vanlig i Breheimen og Reinheimen. I Telemark er det også mindre snø enn vanlig uavhengig om en er på Hardangervidda eller på Notodden.

1000 meter over havet er det i gjennomsnitt 60 cm snø i Hedmark, mellom 40 og 50 cm snø i Telemark og Oppland og skarve ~20 cm i tilsvarende høyde i Buskerud. I lavlandet er det bart.

Snøstasjonen vår på Breidvatn helt nord i Aust-Agder har fått en halvmeter med nysnø i løpet av de siste 3 dagene, og det er nå over 1 meter snø der. Det er litt mer enn det det i gjennomsnitt er i tilsvarende høyde i Aust-Agder (85 cm i 1000 meters høyde). I Vest-Agder er gjennomsnittet 123 cm i 1000 meters høyde. Snøgrensen går 500 moh i disse fylkene.


Vestlandet:

I fjellet på Vestlandet er det generelt mer snø enn i fjellet på Østlandet. Flere målestasjoner kan skryte av over 140 cm snø, og i Vetlebotn nord for Voss har snødypet på målestasjonen vår økt med 80 cm de siste 3 dagene. Det er omtrent normale snøforhold i fjellet, men i området mellom Voss og Vik og Aurland er det mer snø enn vanlig og det innebærer nok opp mot 2 m snø i 1000 meters høyde. I gjennomsnitt for Hordaland forøvrig er det 150 cm i 1000 meters høyde. I Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er gjennomsnittet omtrent det samme, og snøgrensen går fra 500 moh i Rogaland til 150 moh i Møre og Romsdal, men det vil selvsagt være lokale forskjeller på hvor langt ned en finner snø. Ute ved kysten vil snøgrensen gå høyere (selv om en akkurat nå finner snø i Bergen). Inne i fjordene har en kunnet finne snø ved havnivå en stund. 


Trøndelag:

De litt mer høyereliggende delene av Trøndelag har fått nysnø den siste tiden, og det er skiføre blant annet i Bymarka utenfor Trondheim. På vår målestasjon på Maurhaugen ved Oppdal er det nesten rekordmye snø, og det er kun januar 2005 som matcher snømengdene vi har per nå. I 2000 kom det mye snø videre utover vinteren, men i midten av januar er det det altså bare 2005 som kan matche året i år.

I Trøndelag generelt går snøgrensen rundt 100 meter over havet. Når en kommer over 600 moh er det generelt mer snø enn normalt, og i 1000 meters høyde ligger det i gjennomsnitt 90 cm snø i Sør-Trøndelag og 125 cm i Nord-Trøndelag.


Nordland, Troms og Finnmark:

I Nord-Norge er det generelt mer snø enn vanlig. Unntaket er de aller mest kystnære og lavereliggende områdene der det har vært for mildt til at snøen har kommet og blitt liggende. Enkelte steder i de tre nordligste fylkene er denne vinteren foreløpig en av de 5-10 mest snørike siden 1958. Hvilke steder dette er se du ved å kikke på snøkartene på senorge.no. I gjennomsnitt er det rundt 80-90 cm snø i 500 meters høyde i Nordland og Troms, og om en skulle finne seg topper over 1000 moh er det i gjennomsnitt 160 cm snø i denne høyden i Nordland og snaue 90 cm i denne høyden i Troms. I Finnmark er det få topper på 1000 moh, men i 500 meters høyde er det i gjennomsnitt 60 cm snø.


Før du legger ut på tur - gjør det til en vane å sjekke snøskredvarslene og isvarslenevarsom.no! Trenger du å lære mer  - sjekk både snøskred- og isskolen på samme nettside.

God tur!