I helgen er timingen viktig

Publisert:

For de som vil lufte seg litt og tar den enkle toppturen til et nærliggende fjell i helgen er timingen vesentlig. Kom deg opp tidlig på lørdagen før vinden kommer i Nord-Norge og unngå sørvendte fjellsider på ettermiddagen i Sør-Norge.

Blå himmel og klassisk vårvær i sør. Timingen vil være viktig for å ferdes trygt. Foto fra Regobs//Rune@obskorps

 

Kom deg opp tidlig i nord

Skal du på ski i de nordligste regionene er anbefalingen å komme seg tidlig opp lørdag morgen. Der hvor vinden ikke har tatt ligger det en hel del løssnø i terrenget som gir mye moro og skiglede. Når det blåser opp utover lørdagen vil den ubundne snøen erstattes med fokksnø som det kan være lett å løse ut skred i. Snøskredfaren vil øke til betydelig.

Vedvarende svake lag av kantkorn

I enkelte regioner både i nord og sør er det vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. Det er observert skred på vedvarende svake lag av kantkorn i noen regioner i nord, så det er verdt å ta problemet på alvor. Les mer om vedvarende svake lag som skredproblemer her.

Vårvær og nattefrost i sør

I Sør-Norge er det klassisk vårvær: frost på natta og sol på dagen. Høyt til fjells kan det fremdeles være lett å løse ut flakskred i fokksnøen, og i enkelte regioner er det også vedvarende svake lag av kantkorn som kan påvirkes.

En viktig ting med «klassisk vårvær» er at faren for naturlig utløste løssnø skred i solutsatte fjellsider øker mot ettermiddagen. Timingen, altså når på dagen du oppsøker de ulike fjellsidene, vil være avgjørende for å ferdes trygt i fjellet.

Betydelig skredfare på Svalbard

Søndag fører et nærgående lavtrykk til mer nedbør og mye vind på Svalbard.  Det vil være lett å løse ut skred i mange bratte heng, og snøskredfaren ventes å være betydelig.

Gå på tur, men velg tryggere turer

Fysisk aktivitet er viktig, men dette er ikke tidspunktet å oppsøke krevende terreng under forhold du ikke kan håndtere. Vår oppfordring er at du gjerne tar deg en tur ut, men respekter vær- og skredvarsel, og sørg for at du klarer å komme det hjem for egen maskin – det gjelder også dere som kjører skutere!