Den kalde, fine tida er i gang – snømengder i Norge per 29. november 2018

Publisert:

Nå er det straks desember, og vi som har ventet utålmodige på vinteren har fått alt i fra bitte små til betydelig større smakebiter på hva vi har i vente. Slik ser snøsituasjonen i landet ut i dag torsdag 29. november (les fort før snøen i lavereliggende områder smelter).  

I Nord-Norge fikk de en god smakebit av vinter sist helg, her fra Sortland 26. november 2018. Foto: steinar/regObs

 

Sør- og Østlandet

Mange steder i Sør-Norge våknet folk til nysnø torsdag morgen. På Brunkollen utenfor Oslo lå det hele 6,5 cm snø torsdag morgen, mens Sande i Vestfold kunne skryte av 10 cm snø. Torsdag morgen gikk snøgrensen ved havnivå i Oslo, men lenger sør på Sør- og Østlandet hadde nedbøren allerede i morgentimene torsdag gått over til regn langs kysten.

På tross av at det kommer snø i fjellet disse dagene er det fremdeles betydelig mindre snø enn vanlig i fjellet på Sør-og Østlandet. I gjennomsnitt har det pleid å være 15 -20 cm snø i 500 meters høyde og 30-40 cm snø i 1000 meters høyde i slutten av november, men forsesongen pleier også å være tiden for store kontraster og alt kan endre seg utover vinteren. Torsdag morgen var det i gjennomsnitt mellom 5 og 10 cm snø i 1000 meters høyde, men snøen er ujevnt fordelt og har samlet seg i renner og forsenkninger, mens det er bart og avblåst andre steder.

Vestlandet og Trøndelag

 Det har vært kaldt og tørt på Vestlandet den siste tiden, men torsdag morgen meldes det om nysnø over 400-500 moh både i Voss og Sogn. I Vetlebotn i Myrkdalen var det torsdag morgen 5 cm snø, mens Sandhaug på Hardangervidda hadde 14 cm snø. Det er jevnt over betydelig mindre snø enn normalen på Vestlandet, og forskjellen mellom i år og i fjor på samme tid er stor. Da var det stedvis godt over 1 m med snø i fjellet, mens det nå i gjennomsnitt er usle 5 cm snø i 1000 meters høyde.

I Trøndelag har de fått små smakebiter på vinterværet. Per i dag, torsdag, er det så vidt hvitt på bakken i Bymarka utenfor Trondheim, men selv i 1000 meters høyde er det i gjennomsnitt kun 5 cm snø. Det betyr at det er langt mindre snø enn det som er vanlig på denne tiden av året, så igjen er det å håpe at vinteren tar seg opp.

Nord-Norge

I Nord-Norge derimot fikk de en god smak av vinter sist helg.  I Lyngen kom det 40-50 cm bare i løpet av fredag, lørdag og søndag, og observasjoner fra andre steder i Troms og vest i Finnmark viser at det kan ha kommet 30-40 cm også der. Torsdag morgen var det snø til havnivå selv i Lofoten, men det endres raskt med mildvær og økende temperaturer. 

I gjennomsnitt er det 40-60 cm snø i 1000 meters høyde og 10-20 cm i 500 meters høyde i de nordligste fylkene. Sammenliknet med hva som er vanlig er det nå litt mindre snø enn vanlig opp til ca 700 – 1000moh, mens over 700  - 1000 moh er det mer snø enn vanlig. I motsetning til i Sør-Norge kom snøen før frosten i nord, slik at det stort sett ikke er tele i bakken i de nordligste fylkene.


Lurer du på hvor mye snø vi hadde i november i fjor, eller året før eller hvilket som helst annet år, kan du sjekke snøkartene på seNorge.no!

Snørapportene utgis av NVE og kommer ut hver gang vi bobler av snøoverskudd!

// Husk å sjekke snøskredvarselet og isvarselet før du legger ut på tur og del gjerne det du observerer med oss og andre via regObs. God sesongstart! //

 

 

Snøvurderingen er basert på snøkartet samt en snøhydrologisk vurdering av forholdene.

Snømengden er gitt i forhold til normal snømengde for aktuell dag i året basert på statistikk for perioden 1958-2017.

Les mer om NVEs arbeid om snø her.

Se oppdatert snøkart
Se også våre sider om bre og is
Vannmagasinstatistikk
Samarbeidspartnere

RSS