Ferdsel i skredterreng
Det første du gjør er å planlegge turen din godt. God planlegging er god risikohåndtering. Husk at helt sikker på å unngå snøskred er du kun når du unngår alt skredterreng.
Turplanleggingen starter hjemme - bruk snøskredvarselet og planlegg turen
- Sett deg inn i hva faregradene og skredproblemene vil bety for din ferdsel.
- Vær forberedt på å vurdere skredfaren selv. Varsom.no publiserer et regionalt varsel. Du må bruke dette som utgangspunkt for lokale vurderinger. Husk at forholdene kan skifte raskt og være annerledes enn varslet. Noen områder mangler skredvarsel.
- Forbered deg godt – skaff deg kart, forstå terrenget, forstå utviklingen av snødekket, og les rapporter fra andre på www.regobs.no.
- Lag deg en turplan på forhånd
- Hvilken tur lar seg gjennomføre under disse forholdene med denne gruppen?
- Sjekk om de delene av turen som er i skredterreng (løsne og utløpsområder) også er i det som blir varslet som mest utsatt terreng. Hvis ja: gå en annen vei og unngå skredterreng.
- Diskuter mål, begrensninger og kritiske punkter ut fra vær- og skredforhold og gruppens ønsker og evner. Vær sikker på at alle forstår og er enig i planen.
- Meld fra hvor du går og når du planlegger å være tilbake.
Les mer om turplanlegging her.
Husk å lage reserveplaner.
Dersom faretegn og skredfarevurderinger forteller deg at den planlagte turen bør endres så er dette en enklere beslutning å ta dersom du og turfølget ditt allerede har planlagt og snakket sammen om dette.
Før du drar på tur
Illustrasjon: NVE
Bruk bratthets- og utløpssonekart
Skredterreng er både løsne og utløpsområder. Du kan se terreng over 27 grader bratt, og utløpsområdene under slikt terreng på kart i Varsom-regobs app. Les mer om bratthets og utløpsområdekart her.