Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 14.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Lørdag ettermiddag og kveld ventes det sterk vind og store snømengder i sørlige del av regionen. Det vil dannes ustabile fokksnøflak i vestvendte heng og store skred kan gå naturlig.

Vær også oppmerksom på vedvarende svakt lag med kantkorn ved bakken som det kan være mulig å påvirke der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. januar 2023

Natt til fredag har det kommet 5-10 cm nysnø. I løpet av tirsdag og onsdag kom det mye snø i fjellet i kombinasjon med kraftig vind fra sørøst og sørvest.
Det var kraftig mildvær natt til søndag som fuktet snødekket opp til 1100 moh. Siden har nysnøgrensa sunket ned mot 600 moh.
Det ligger mye tørr løssnø på skjermede plasser.

Det finnes svake lag av kantkorn rundt skarelag og ved bakken, som tidligere har gitt observasjoner på drønn og skytende sprekker. Utbredelsen på dette laget er nå noe usikkert.

Onsdag er det meldt om flere små naturlig utløste skred i regionen.

Fjellvær

Fredag 13. januar 2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 14. januar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Bris fra øst, endring til stiv kuling fra øst om kvelden. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende til kvelden. Nedbør fra om ettermiddagen. Mest nedbør i sørlige del.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS