Etterlengtet snø i fjellet i Sør-Norge, men det kan være lett å løse ut skred

Publisert:

Flere steder i Sør-Norge kom det etterlengtede mengder med nysnø i løpet av uken. Selv om snøen ser innbydende er det vedvarende svake lag i snødekket som man må ta hensyn til når man skal ut på tur.

Begerkrystaller i snødekket, og skytende sprekker i fokksnøen. Vær obs på vedvarende svake lag i snødekket når du skal på ski i helgen. Foto: toms/regobs

 

Vinteren og snøen kom endelig til fjellet i Sør-Norge.  Flere steder, som i Hallingdal og Valdres kom det 20-50 cm nysnø i løpet av tirsdagen. I fjellet på Vestlandet kom det også nysnø i starten av uken.

Det kan høres helt fantastisk med så mye nysnø, men mange steder bandt nysnøen seg til flak og over tregrensen kan vinden lagt opp fokksnø i leområder.

Vedvarende svake lag

Fra flere observasjoner fra Regobs vet vi også at vi allerede har vedvarende svake lag av kantkorn, begerkrystaller eller rim i snødekket, og mange har hørt og sett krystallklare faretegn som massive drønn og skytende sprekker. I tillegg er det meldt om fjernutløste skred og skred som er lett å løse ut.

-Vårt råd til folk som skal ut på ski i Sør-Norge er at de ikke ser seg blind på den innbydende overflaten, men er bevist på at det lurer et vedvarende svakt lag nede i snødekket, sier Solveig Kosberg som overvåker snøforholdene før Snøskredvarslingen for alvor startet sin daglige, regionale varsling neste helg.

Du kan lese mer om vedvarende svake lag som skredproblem på snøskredskolen.

-Ta en sveip innom problemene «nysnøflak» og «fokksnøflak» også, så vet du hvilke problemer du skal ta hensyn til i helgen, er rådet fra snøskredvarslingen.

Mildvær i Nord

I Nord-Norge er snødekket preget av mildvær og vind. Stedvis er snøen fuktig helt til bunns, andre steder bare på overflaten. Det kan være lett å løse ut skred i den fuktige snøen, men skredene blir trolig ikke store.  

Fokksnø på Svalbard

Det er en stund siden siste ordentlig snøfall på Svalbard, men vinden har fått herje og flyttet rundt på snøen . Stort sett er skredproblemet fokksnøflak med vedvarende svake lag av kantkorn og rim. Generelt skal det litt mer til for å løse ut skred der fokksnøflakene har blitt harde, men det er slett ikke umulig, særlig ikke med vekten av en snøskuter.

Sjekk isvarselet og bruk Regobs

Vi anbefaler turfolket å dele observasjoner av vær, snø og skred i Varsom Regobs appen. Da kan andre folk på tur få glede av dine observasjoner og ved å lese andres observasjoner vil du få et inntrykk av hvordan forholdene er.

Vær obs dersom du skal krysse islagte vann på din ferd til fjells. Sjekk oppdatert isvarsel på https://varsom.no/isvarsling/.